woensdag 16 maart 2016

In 8 stappen naar een succesvolle lancering van een nieuw product of dienst


Vorige week heb ik, samen met een groep van 20 mannen en vrouwen, meegedaan aan de SilverlineCabrio Challenge. Een ultieme cabrio tour van 5 dagen, door 5 Europese landen, 10 prachtige cabrio’s, mooie landschappen, kortom… één groot avontuur.

De aanleiding hiervoor was een initiatief van cabrio verhuurbedrijf Silverline die dit als een nieuw concept in de markt wil zetten. Onder het motto: “wat ik leuk vind, vinden mijn klanten over het algemeen ook leuk” was het idee geboren. Een fantastisch idee, maar hoe zet je nu een nieuw product of dienst succesvol in de markt?

Een product of dienst succesvol in de markt zetten is nog niet zo gemakkelijk. Veelal wordt er zonder duidelijke strategie gewerkt. Er is een idee, het wordt op de website of social media gepromoot, een nieuwsbrief naar klanten en afwachten maar. Maar zo werkt het helaas niet. Hoe ga je het onder de aandacht brengen binnen je doelgroep en belangrijker: hoe zorg je ervoor dat de doelgroep jouw product of dienst gaat aanschaffen? In deze blog vertel ik hoe je in 8 stappen een succesvolle go-to-market-strategie kan ontwikkelen.

Waarom een Go-to-market strategie?

Een effectieve go-to-market strategie kost slechts een investering in tijd en energie, maar het helpt zeker in een succesvolle lancering van je product of dienst. Start met het maken van een plan. Het go-to-market plan geeft je visie en richting. Daarnaast bespaart het kosten omdat je heel gericht en effectief je doelgroep benaderd.

Doe je voordeel met onderstaand stappenplan.

Stap 1: Bepaal je focus doelgroep

Ik stel ondernemers regelmatig de vraag: wie is je doelgroep? “Iedereen” is een veelgehoord antwoord. Bedrijven willen zich blijkbaar op een zo groot mogelijke doelgroep richten, maar dat is alles behalve effectief. Misschien is het de angst om minder klanten te krijgen of klanten uit te sluiten. Echter… de tijd, het geld en de energie die het kost staat vaak niet in verhouding tot het resultaat.

Maak een keuze en bepaal welke doelgroep jouw focus krijgt. Je beter dan beter in staat om jouw doelgroep te overtuigen van de toegevoegde waarde van jouw oplossing. Een klant zal eerder voor een bedrijf kiezen die hem direct aanspreekt, waarmee hij zich verbonden voelt en die zijn wensen en behoeften snapt.

Stap 2: Bepaal je target customer

Hoe ziet jouw ideale klant eruit? Welke klanten zullen het meest waarschijnlijk bij jou kopen. Wat weet je van hen, zijn het mannen of vrouwen, wat zijn de interesses, leeftijd, inkomen, en vooral…wat zijn de behoeftes waarin jij kan voorzien met je product of dienst. Probeer dit zo gedetailleerd mogelijk te beschrijven en bepaal vervolgens welk probleem jij met je product of dienst oplost of in welke behoefte jij kan voorzien.

Stap 3: Welke waarde voeg je toe?

Start met het opschrijven van de voordelen van je product of dienst. Ga deze vervolgens omzetten in mogelijk oplossingen die jij je klant kan bieden. Voor een succesvolle lancering is het belangrijk om te weten welke waarde je toevoegt. Dat bepaald in grote mate of mensen bereid zijn je product of dienst aan te schaffen.

Kijk daarbij ook naar je concurrentie. Ga echter niet je concurrent na-apen, maar zorg juist dat jij het verschil maakt, toegevoegde waarde levert en die belofte nakomt.

Stap 4: Doe marktonderzoek binnen jouw doelgroep.

Doe marktonderzoek binnen je doelgroep. Om een effectieve strategie te ontwikkelen is het van belang om te weten hoe je doelgroep jouw product of dienst ervaart. Doe marktonderzoek, vraag ze om je product te testen of stel een testpanel samen. Vraag om feedback, zowel positieve punten als verbeterpunten. Doe je dit niet, en het product of dienst voldoet niet aan de verwachting, dan is de kans groot dat de lancering een flop wordt. Zonde van de tijd en het geld.

Stap 5: Pricing

Nu je duidelijk hebt welke waarde je toevoegt en je de kosten hebt uitgerekend kun je je verkoopprijs bepalen. Onderzoek hoeveel jouw ideale klant bereid is te betalen voor het product of dienst die je levert. Hou hierbij ook de concurrentie in de gaten, want het laatste dat je wilt is jezelf uit de markt prijzen.

Stap 6: Bepaal je strategie

Je product of dienst in nu klaar om in de markt gezet te worden. Hoe geweldig deze ook is, zonder strategie is het erg lastig om je ideale doelgroep te bereiken. Via welk kanaal (winkels, website, webshop) ga je je doelgroep bereiken, hoe ga je je klanten aanspreken en op welke manier ga je je product of dienst promoten? Bij stap 1 en 2 heb je je doelgroep bepaald en weet je precies wie je zoekt. Nu kan je beter bepalen waar deze groep koopt, informatie zoekt, of de uiteindelijke aankoop doet.

Stap 7. Zet klanten om in ambassadeurs
Zet tevreden klanten om in ambassadeurs. Zij hebben ervaring met jouw bedrijf en zijn de beste ‘verkopers’ van jouw product of dienst. Vraag ze om een referentie te schrijven of jouw product of dienst te promoten. Lever je boven verwachting, dan zal men sneller bereid zijn om jouw product of dienst positief aan te bevelen.

Stap 8: Evalueer het succes

Het is belangrijk om te weten wat het succes vormt bij het lanceren van jouw nieuwe producten of diensten. Evalueer daarom je succes en gebruik deze kennis en ervaring voor de volgende keer.

Heb je hulp nodig bij het in de markt zetten van een nieuw product of dienst? Laat het me weten. Als marketingadviseur help ik je graag met een deskundig advies en kan ik je helpen met de vertaalslag van plan naar actie.

Ben je na het lezen van dit bericht geïnteresseerd in deelname aan de Cabrio Challenge, kijk dan op de website van Silverline. Als ‘ambassadeur’ van dit project kan ik je dit avontuur echt aanraden. 


Over MarketingOnly
MarketingOnly richt zich op MKB bedrijven die behoefte hebben aan advies en ondersteuning op het marketingvlak. Als externe marketingafdeling kan MarketingOnly zowel strategisch als operationeel ingezet worden. Tijdelijk, op projectbasis of voor langere termijn. Ik ben ervan overtuigd dat een professionele aanpak zal leiden tot meer tevreden klanten en een hogere ROI.


Wil je je marketing professioneel aanpakken en je business vergroten? Plan dan direct een afspraak in mijn digitale agenda of bel 030-7440722. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten